Què és l’osteopatia

Segons l’American Academy of Osteopathy (AAO), l´osteopatia és:

Un sistema complert d’atenció mèdica. La filosofia és tractar a tot l’individu, no solament els símptomes. Emfatitza les interrelacions de l’estructura i la funció, i l’habilitat inherent del cos de curar-se a sí mateix.

L’osteòpata aprofita el diagnòstic mèdic habitual (història clínica, proves complementàries, etc.) però afegeix una anàlisi manual molt precisa del cos del pacient.

Un osteòpata és un professional entrenat per a “llegir” amb les mans. I el que llegeix són sensacions de duresa, de pèrdua de fluïdesa, de restricció… Superposa això amb un detallat i extens coneixement d’anatomia i fisiologia.

Aquests “bloquejos” poden situar-se en els sistemes músculo-articular, nerviós, orgànic, vascular… que per la seva restricció han perdut funcionalitat i han generat símptomes de dolor o malestar.

Després del diagnòstic, el tractament aplicat varia en funció de la tipologia del pacient, de l’edat des d’ un nadó fins persones de tercera edat i de les condicions del pacient.

El tractament osteopàtic consisteix en restaurar la mobilitat perduda, en “rellançar” la capacitat inherent de reequilibració que té el propi cos sense utilitzar fàrmacs ni ortopèdies.

Per a fer això, l’osteòpata pot utilitzar diverses tècniques (osteopatia estructural, visceral, crani-sacral, tissular, etc.) millorant l’estructura bloquejada i conseqüentment la seva funció.

És una teràpia complementària amb la medicina al·lopàtica, i té tant l’objectiu de la curació com de la prevenció.

 

Indicacions de l’osteopatia

L’Osteopatia pot aportar una ajuda a pacients de totes les edats.

Des d’un nadó que ha sofert en el moment del part i que té un comportament irritat, amb plors, trastorns del son… fins un avi que degut a la seva artrosi té dificultats motores. En termes generals, aquestes són les principals aplicacions:

  • TRANSTORNS NEURO-MÚSCULO-ARTICULARS DE L’APARELL LOCOMOTOR: cervicàlgia, lumbàlgia, braquiàlgia, fuetada cervical, torticoli. Protusions i hèrnies discals. Ciàtiques, cervicobraquiàlgies. Artrosis. Dolors articulars perifèrics (espatlla, peu, genoll…)
  • TRASTORNS EN ÒRGANS INTERNS: acidesa, ptosis estómac, hèrnia de hiatus, reflux. Colon irritable. Restrenyiment, algunes ptosis renals, adherències post-quirúrgiques. Menstruacions irregulars o doloroses, amenorrea.
  • AJUSTAMENT PRE PART I POST PART
  • TRASTORNS DE L’ESFERA CRANIAL: problemes d’ATM, d’oclusió, migranyes, cefalees, vertígens.
  • TRASTORNS EN RELACIÓ A LA  PRÀCTICA ESPORTIVA O PROFESSIONAL: lesions per sobrecàrrega esportiva, inflamacions osteo-articulars. Lesions per gestos o postures mantingudes en músics, ballarins, etc.
  • TRANSTORNS FUNCIONALS NEUROLÒGICS: neuràlgies d’Arnold, Trigeminals, facials, dolors i formigueig a les extremitats.
  • TRASTORNS PSÍQUICS COM FÒBIES, NEUROSIS, ANSIETAT, ALGUNES DEPRESSIONS O PROBLEMES DERIVATS D’UN ESTRÈS IMPORTANT ( INSOMNI, TICS, FATIGA GENERAL,… ).